Undervisningsmaterialer

Kommunikation

Find dit næste undervisningsmaterialer til filosofi med børn og unge eller kunstig intelligens, som inkluderer temaet ‘kommunikation’.

Teksten er skabt med tekst-til-tekst-generatoren Claude Sonnet og derefter gennemlæst og revideret af Martin Kongshave. Alle “tags” er skabt på denne måde, da de blot har til formål, at pege på et tema, som du kan finde i de pågældende læremidler. Læremidlerne er skabt superduper autentisk af Tankespirerne.

Kommunikation, som filosofisk begreb, rækker langt ud over den simple overførsel af information fra afsender til modtager. Det er en kompleks, multidimensionel proces, der involverer skabelse, formidling og fortolkning af mening. I vores digitale tidsalder har kommunikation antaget nye former og dimensioner, der udfordrer vores traditionelle forståelse af interaktion og sociale bånd. Begrebet omfatter ikke blot verbal og skriftlig udveksling, men også non-verbal kommunikation, symbolske handlinger og selv tavshed. I en filosofisk kontekst rejser kommunikation fundamentale spørgsmål om sprog, mening, sandhed og intersubjektivitet. Det udfordrer os til at overveje, hvordan vi konstruerer og deler virkelighed gennem vores kommunikative praksisser, og hvordan disse praksisser former vores individuelle og kollektive identiteter.

På Nørrebro sidder Ahmed, en 14-årig dreng, på sit værelse og stirrer intenst på sin smartphone. Han er midt i en ophedet gruppebesked med sine klassekammerater om en konflikt, der startede i skolegården tidligere på dagen. Emojis flyver frem og tilbage, GIFs udtrykker følelser, der er svære at sætte ord på, og Ahmed kæmper med at afkode den rigtige tone i sine svar. Pludselig popper en besked op fra hans bedste ven Mikkel: “Ring til mig i stedet, det her er for kompliceret til tekst.” I det øjeblik indser Ahmed kompleksiteten i moderne kommunikation. Han reflekterer over, hvordan et opkald måske kan formidle nuancer, som tekst ikke kan, men samtidig føler han sig tryg ved den distance, som skriftlig kommunikation giver ham. Idet han tøver mellem at ringe eller fortsætte med at skrive, bliver Ahmed bevidst om, hvordan valget af kommunikationskanal ikke blot handler om at overføre information, men også om at navigere i sociale relationer og følelsesmæssige landskaber.

Jürgen Habermas, en af nutidens mest indflydelsesrige filosoffer, udforsker kommunikationens rolle i sit begreb om kommunikativ handling og hans teori om den offentlige sfære. Habermas argumenterer for, at ægte kommunikation er grundlaget for demokrati og social integration. Han introducerer ideen om den ideelle talesituation, hvor deltagere i en dialog er frie og lige, og hvor det bedre argument sejrer, ikke magt eller status. For Habermas er kommunikation ikke blot udveksling af information, men en proces, hvorigennem vi når frem til gensidig forståelse og konsensus. Han fremfører tanken om, at moderne samfund er karakteriseret ved en kolonisering af livsverdenen af systemverdenen, hvor strategisk handling ofte erstatter kommunikativ handling. Gennem denne analyse inviterer Habermas os til at genoverveje kommunikationens rolle i vores digitale tidsalder. Han opfordrer os til at stræbe efter mere autentiske former for dialog, der kan modvirke fragmenteringen af den offentlige sfære og styrke demokratisk deltagelse. Dette perspektiv åbner for en dybere forståelse af kommunikationens transformative potentiale i en verden præget af komplekse globale udfordringer.

Tankespirernes undervisningsmaterialer understøtter en dialogisk, kritisk tænkende, undersøgende og kerende klassekultur, hvor børn og unge kan forme deres holdning og stillingtagen til de vigtigste filosofiske og teknologiske spørgsmål i deres tilværelse og i skolefagene.

Prompting i skriftlig dansk – skab nye tekster

Prompting i skriftlig dansk – skab nye tekster

Plakaten kan bruges til idegenerering, inspiration og modellering af prompts, som åbner for skriftlighedens byggeklodser.
Samtalekort til forældremødet (indskolingen)

Samtalekort til forældremødet (indskolingen)

Samtalekortene består af temaer og spørgsmål, som reelt er åbne for dialog og drøftelse.