Undervisningsmaterialer

Sociale medier

Find dit næste undervisningsmaterialer til filosofi med børn og unge eller kunstig intelligens, som inkluderer temaet ‘Sociale medier’.

Teksten er skabt med tekst-til-tekst-generatoren Claude Sonnet og derefter gennemlæst og revideret af Martin Kongshave. Alle “tags” er skabt på denne måde, da de blot har til formål, at pege på et tema, som du kan finde i de pågældende læremidler. Læremidlerne er skabt superduper autentisk af Tankespirerne.

Sociale medier udgør digitale platforme, der faciliterer skabelse og deling af information, ideer og andre former for udtryk gennem virtuelle netværk og fællesskaber. Dette begreb rummer en fundamental spænding mellem dets ontologiske status som et rum for social interaktion og dets funktionelle realitet som forretningsmodeller baseret på datahøst og opmærksomhedsøkonomi. Sociale medier udfordrer traditionelle opfattelser af privatliv, offentlighed og identitet. De rejser spørgsmål om autenticitet i selvrepræsentation, informationsfiltrering og algoritmisk påvirkning af sociale relationer og meningsdannelse.

En person scroller gennem sin feed, tommelfingeren bevæger sig næsten autonomt. Billeder, statusopdateringer og reklamer flyder forbi. Et opslag får fingeren til at stoppe, en hurtig interaktion følger. Øjeblikkeligt justeres algoritmen, feedet ændrer karakter. Den scrollende er på én gang producent, forbruger og produkt i dette digitale økosystem.

Luciano Floridi, italiensk filosof og informationsetiker, tilbyder en nuanceret analyse af sociale medier gennem sin teori om “infosphere” og “onlife”. Floridi argumenterer for, at sociale medier ikke blot er værktøjer, men konstituerende elementer i vores ontologiske virkelighed. Han introducerer begrebet “onlife” for at beskrive den tilstand, hvor grænsen mellem online og offline bliver stadig mere uklar. For Floridi er sociale medier ikke bare platforme for kommunikation, men aktive agenter i formningen af vores selvforståelse og vores opfattelse af virkeligheden. Han påpeger, at mens sociale medier tilbyder nye muligheder for selvudfoldelse og fællesskab, indebærer de også risici for manipulation og erosion af privatliv. Floridis analyse inviterer til en dybere forståelse af, hvordan sociale medier omformer vores begrebsmæssige rammer og etiske udfordringer i en digital tidsalder.

Tankespirernes undervisningsmaterialer understøtter en dialogisk, kritisk tænkende, undersøgende og kerende klassekultur, hvor børn og unge kan forme deres holdning og stillingtagen til de vigtigste filosofiske og teknologiske spørgsmål i deres tilværelse og i skolefagene.