Undervisningsmaterialer

Samvær

Find dit næste undervisningsmaterialer til filosofi med børn og unge eller kunstig intelligens, som inkluderer temaet ‘samvær’.

Teksten er skabt med tekst-til-tekst-generatoren Claude Sonnet og derefter gennemlæst og revideret af Martin Kongshave. Alle “tags” er skabt på denne måde, da de blot har til formål, at pege på et tema, som du kan finde i de pågældende læremidler. Læremidlerne er skabt superduper autentisk af Tankespirerne.

Samvær manifesterer sig som en fundamental form for menneskelig interaktion, der transcenderer den blotte fysiske tilstedeværelse og rummer dybere lag af emotionel og social forbundethed. Dette begreb indfanger essensen af menneskets sociale natur og vores iboende behov for at indgå i meningsfulde relationer. Samvær implicerer en gensidig anerkendelse og engagement, hvor individer deler et fælles rum – både fysisk og mentalt – og derigennem skaber en kollektiv oplevelse af tilhørsforhold og mening. Det er gennem samværet, at vi ikke blot eksisterer side om side, men aktivt sameksisterer og gensidigt påvirker hinandens væren i verden.

På en almindelig eftermiddag i et dansk parcelhuskvarter udspiller sig en scene af hverdagsligt samvær. To naboer, Hanne og Peter, mødes tilfældigt ved hækken, der adskiller deres haver. De udveksler først de sædvanlige hilsner om vejret, men samtalen glider ubesværet over i en diskussion om deres fælles interesse for havebrug. Hanne deler sin bekymring over sine visne tomatplanter, og Peter tilbyder straks at kigge på dem. De griner sammen over Peters kluntede forsøg på at kravle over hækken, og i dette øjeblik opstår en særlig form for nærhed. Uden at tænke over det, har de skabt et rum af gensidig omsorg og delt glæde, der transcenderer deres roller som blot naboer og beriger deres hverdag med en følelse af fællesskab.

Den tyske filosof Martin Heidegger har i sin analyse af menneskelig eksistens belyst samværets fundamentale betydning. I sit hovedværk “Væren og Tid” introducerer han begrebet “Mitsein” eller “væren-med”, som han anser for at være en grundlæggende struktur i den menneskelige tilværelse. Heidegger argumenterer for, at vores væren altid allerede er en væren-med-andre, selv når vi er alene. Denne forståelse af samvær som en eksistentiel grundbetingelse udvider vores perspektiv på mellemmenneskelige relationer. For Heidegger er autentisk samvær ikke blot at være til stede sammen, men at engagere sig i en fælles forståelse og omsorg for hinandens væren. Hans tanker inviterer os til at betragte samvær som mere end blot social interaktion, men som en fundamental måde, hvorpå vi erfarer og skaber mening i verden.

Tankespirernes undervisningsmaterialer understøtter en dialogisk, kritisk tænkende, undersøgende og kerende klassekultur, hvor børn og unge kan forme deres holdning og stillingtagen til de vigtigste filosofiske og teknologiske spørgsmål i deres tilværelse og i skolefagene.

25 Start- og slutlege til det filosofiske læringsrum

25 Start- og slutlege til det filosofiske læringsrum

Et slaraffenland af Start- og slutlege som understøtter opbygningen af det filosofisk fællesskab.