Undervisningsmaterialer

Tid

Find dit næste undervisningsmaterialer til filosofi med børn og unge eller kunstig intelligens, som inkluderer temaet/temaerne ‘tid’.

Teksten er skabt med tekst-til-tekst-generator og derefter gennemlæst og revideret af Martin Kongshave. Alle “tags” er skabt på denne måde, da de blot har til formål, at pege på et tema, som du kan finde i de pågældende læremidler. Læremidlerne er skabt superduper autentisk af Tankespirerne.

Tid er et af de mest gådefulde og samtidig uomgængelige begreber i filosofien. På den ene side fremstår det som noget målbart, kvantificerbart og objektivt – en lineær rækkefølge af øjeblikke, hvor fortid, nutid og fremtid afløser hinanden. På den anden side er tid også noget oplevet, noget der flyder, bølger og farves af bevidsthedens rytmer: ventetid, minder, forudanelser. I filosofisk henseende rummer tid en grundlæggende tvetydighed: Er den en struktur i verden, uafhængig af mennesket, eller er den et eksistentielt vilkår, som først opstår i og med bevidsthedens erfaring? Som begreb kan tid derfor både forstås ontologisk – hvad er tidens væren? – og epistemologisk – hvordan ved vi, at tiden går? Og midt i disse spørgsmål opstår et tredje: Hvad gør tiden ved os?

Edmund Husserl, faderen til den transcendentalfænomenologiske tradition, viet en væsentlig del af sin tænkning til det fænomen, han kaldte den indre tidsbevidsthed. Ifølge Husserl er det ikke verden, der først er i tid, men bevidstheden selv, der konstituerer tidens strøm gennem tre sammenvævede dimensioner: retention (det netop passerede, som stadig “klinger” i bevidstheden), protention (forventningen til det kommende), og prægnans (oplevelsens nuværende intensitet). Disse elementer udgør ikke separate øjeblikke, men en levende helhed, hvor tid fremtræder som en flydende, men struktureret enhed. For Husserl er det afgørende, at tid ikke kan forstås uden den subjektive bevidsthed, der giver tiden dens form og kontinuitet. Dermed bliver tid ikke en ydre ramme for eksistensen, men en grundlæggende form for oplevelse – en rytme, som bevidstheden selv er stemt efter.

Tankespirernes undervisningsmaterialer understøtter en dialogisk, kritisk tænkende, undersøgende og kerende klassekultur, hvor børn og unge kan forme deres holdning og stillingtagen til de vigtigste filosofiske og teknologiske spørgsmål i deres tilværelse og i skolefagene.