
Undervisningsmaterialer
Selvberoende/afhængig
Find dit næste undervisningsmaterialer til filosofi med børn og unge eller kunstig intelligens, som inkluderer temaerne ‘selvberoende og afhængig’.
Teksten er skabt med tekst-til-tekst-generatoren Claude Sonnet og derefter gennemlæst og revideret af Martin Kongshave. Alle “tags” er skabt på denne måde, da de blot har til formål, at pege på et tema, som du kan finde i de pågældende læremidler. Læremidlerne er skabt superduper autentisk af Tankespirerne.
Begrebsparret ‘selvberoende og afhængig’ stammer fra antikkens filosofiske tradition og belyser fundamentale spørgsmål om væren og eksistens. Det selvberoende, eller autarkeia på græsk, refererer til det, der er fuldstændigt selvtilstrækkeligt og ikke behøver noget uden for sig selv for at eksistere. Modsat står det afhængige, som er betinget af noget andet for sin eksistens eller fuldkommenhed. Dette begrebspar inviterer til dybsindige overvejelser om virkelighedens natur, hierarkier af væren, og menneskets plads i kosmos. Det rejser spørgsmål om, hvorvidt noget overhovedet kan være fuldstændigt selvberoende, og hvordan vi skal forstå relationer og afhængighed i en verden af indbyrdes forbundne entiteter.
I en dansk skolegård udspiller sig en scene, der på sin vis afspejler dette antikke begrebspar. En gruppe elever har bygget et stort sandslot med tårne, voldgrave og broer. De diskuterer ivrigt, om deres kreation kan stå for sig selv, eller om den konstant kræver deres opmærksomhed og pleje. Mads argumenterer for, at slottet nu er færdigt og kan “klare sig selv”, mens Lene påpeger, at vind, regn og andre børns leg uvægerligt vil nedbryde det over tid. Deres samtale bevæger sig ubevidst ind på dybere spørgsmål om skabelse, vedligeholdelse og forgængelighed. Gennem deres simple sandslot konfronteres de med ideer om det selvberoende versus det konstant afhængige, en mikrokosmisk afspejling af større filosofiske spørgsmål.
Den græske filosof Aristoteles har bidraget væsentligt til forståelsen af det selvberoende og det afhængige. I sin “Metafysik” introducerer han begrebet om den “ubevægede bevæger”, en entitet der er fuldstændig selvberoende og kilden til al anden bevægelse og forandring i universet. For Aristoteles repræsenterer denne ubevægede bevæger den højeste form for væren – ren aktualitet uden potentialitet, fuldkommen og uafhængig. I kontrast hertil står den materielle verden, karakteriseret ved konstant forandring og gensidig afhængighed. Aristoteles’ tanker inviterer os til at overveje gradueringer af væren og afhængighed, fra det rent materielle til det guddommelige. Hans filosofi udfordrer os til at reflektere over, hvordan vi som mennesker, placeret mellem det rent materielle og det guddommelige, forholder os til ideen om selvtilstrækkelighed og vores egen afhængighed af verden omkring os. Dette perspektiv åbner for dybe overvejelser om menneskets natur, vores stræben efter autonomi, og vores uundgåelige forbundethed med alt andet i kosmos.
Tankespirernes undervisningsmaterialer understøtter en dialogisk, kritisk tænkende, undersøgende og kerende klassekultur, hvor børn og unge kan forme deres holdning og stillingtagen til de vigtigste filosofiske og teknologiske spørgsmål i deres tilværelse og i skolefagene.
