Undervisningsmaterialer

Retorik

Find dit næste undervisningsmaterialer til filosofi med børn og unge eller kunstig intelligens, som inkluderer temaet ‘retorik’.

Teksten er skabt med tekst-til-tekst-generatoren Claude Sonnet og derefter gennemlæst og revideret af Martin Kongshave. Alle “tags” er skabt på denne måde, da de blot har til formål, at pege på et tema, som du kan finde i de pågældende læremidler. Læremidlerne er skabt superduper autentisk af Tankespirerne.

Retorik er sprogets arkitektur, ordenes koreografi i overtalelsens dans. Det er kunsten at forme tanker til ord, at vække følelser gennem sprog, at overbevise gennem velvalgte argumenter. I retorikkens verden bliver ord til våben og skjolde, broer og barrierer. Det er en kraft der kan inspirere nationer, forme meninger, og ændre hjerter.

En ung aktivist står foran en forsamling, stemmen skælver let, men vokser i styrke. Ord flyder, først tøvende, så med stigende sikkerhed. Metaforer males i luften, analogier bygger bro mellem det abstrakte og det konkrete. Publikum lytter, først distraherede, så fangede. Øjne mødes, hoveder nikker, en spænding breder sig i rummet. I dette øjeblik er retorik ikke blot en akademisk disciplin, men en levende, transformativ kraft. Det er øjeblikket hvor ord bliver til handling, hvor individuelle stemmer smelter sammen til en kollektiv vilje.

Den belgiske filosof Chaïm Perelman revolutionerede forståelsen af retorik i det 20. århundrede. Perelman genoplivede interessen for retorik som en central filosofisk disciplin gennem sin “ny retorik”. Han argumenterede for, at retorik ikke blot handler om overtalelse, men om argumentation i alle dens former. Perelman så retorik som grundlæggende for al menneskelig kommunikation og ræsonnement, ikke kun i offentlige taler, men i hverdagslige diskussioner, videnskabelige debatter og juridiske argumenter. Han fremhævede vigtigheden af at tilpasse argumenter til et specifikt publikum og introducereb begrebet “det universelle publikum” som et ideal for rationel argumentation. Perelmans arbejde udfordrer den skarpe adskillelse mellem logik og retorik og understreger i stedet deres dybe sammenhæng. Hans tænkning kaster nyt lys over retorikkens rolle i demokratisk dialog og beslutningstagning, og fremhæver dens betydning for kritisk tænkning og etisk refleksion i en pluralistisk verden.

Tankespirernes undervisningsmaterialer understøtter en dialogisk, kritisk tænkende, undersøgende og kerende klassekultur, hvor børn og unge kan forme deres holdning og stillingtagen til de vigtigste filosofiske og teknologiske spørgsmål i deres tilværelse og i skolefagene.

Prompting i skriftlig dansk – skab nye tekster

Prompting i skriftlig dansk – skab nye tekster

Plakaten kan bruges til idegenerering, inspiration og modellering af prompts, som åbner for skriftlighedens byggeklodser.