Undervisningsmaterialer

Krop og sind

Find dit næste undervisningsmaterialer til filosofi med børn og unge eller kunstig intelligens, som inkluderer temaerne ‘krop og sind’.

Teksten er skabt med tekst-til-tekst-generatoren Claude Sonnet og derefter gennemlæst og revideret af Martin Kongshave. Alle “tags” er skabt på denne måde, da de blot har til formål, at pege på et tema, som du kan finde i de pågældende læremidler. Læremidlerne er skabt superduper autentisk af Tankespirerne.

Krop og sind er to sider af samme mønt, et evigt dansende par i menneskets eksistens. De er på én gang adskilte og uadskillelige, to verdener der konstant flyder sammen og fra hinanden. I kroppens bevægelser manifesterer sindet sig, og i sindets tanker finder kroppen sin retning. De er både vores vindue til verden og det fængsel, vi aldrig helt kan undslippe.

En løber bevæger sig gennem en skov i skumringen. Hendes skridt falder i en rytmisk takt, åndedrættet bliver dybere, mere regelmæssigt. Tanker flyder gennem hendes sind – dagens bekymringer, morgendagens planer – men med hvert skridt synes de at opløse sig, blande sig med skovens lyde og dufte. I et øjeblik forsvinder grænsen mellem krop og sind, mellem indre og ydre. Hun er ikke længere en person der løber gennem en skov, men selve bevægelsen, selve øjeblikket. Krop og sind smelter sammen i en enhed af væren.

Den franske filosof Maurice Merleau-Ponty udfordrede den traditionelle dualisme mellem krop og sind. I hans fænomenologiske tilgang er kroppen ikke blot et hylster for sindet eller et redskab det bruger, men selve grundlaget for vores væren-i-verden. Merleau-Ponty taler om den “levede krop” – kroppen som vi erfarer og lever den, ikke som et objekt, men som subjekt. For ham er perception ikke en passiv modtagelse af sanseindtryk, men en aktiv, kropslig engagement med verden. Vores forståelse, vores tanker, selv vores bevidsthed er dybt forankret i vores kropslige eksistens. Merleau-Ponty argumenterer for, at vi ikke har en krop, vi er vores krop. Denne radikale omtænkning af forholdet mellem krop og sind åbner for en dybere forståelse af, hvordan vi erfarer og skaber mening i verden. Det udvisker grænsen mellem det fysiske og det mentale og inviterer os til at se os selv som hele, inkarnerede væsener, uløseligt forbundet med den verden, vi bebor.

Tankespirernes undervisningsmaterialer understøtter en dialogisk, kritisk tænkende, undersøgende og kerende klassekultur, hvor børn og unge kan forme deres holdning og stillingtagen til de vigtigste filosofiske og teknologiske spørgsmål i deres tilværelse og i skolefagene.

Det gør ondt

Det gør ondt

Smerte er formentlig det fænomen i indskolingen, som påkalder sig flest spørgsmål og tvivl om, hvad det rette er at gøre.